Despre Buddhism

Buddhismul este o cale de practică și dezvoltare spirituală ce duce la Intuirea adevăratei naturi a realității.

Buddhismul este o religie sau filosofie nonteistă care cuprinde o varietate de tradiții, credințe și practici spirituale

bazate în mare măsură pe învățăturile atribuite lui Gautama Buddha.

Două ramuri majore ale Buddhismului sunt recunoscute în general de către cărturari: Theravada și Mahāyāna. Theravada are o răspândire pe scară largă în Sri Lanka și Asia de Sud-Est. Mahāyāna se găsește în toată Asia de Est.

namaste-mandala

Hīnayāna

Hīnayāna, literalmente “Vehiculul Mai Mic”, este în principiu Theravāda etichetat “Hīnayāna” (mai mic/inferior) de către Mahāyāniști ca o reacție împotriva interpretărilor mai conservatoare ale Theravādei, care este cea mai veche și mai apropiată de învățătura originală a lui Buddha. Theravāda este singura școală supraviețuitoare a budismului original și se găsește în principal în Tailanda, Sri Lanka, Malaezia și Cambodgia.

namaste-mandala

Mahāyāna

Mahāyāna, literalmente “Marele Vehicul”. Mahāyāna include Zen, Jodo, Jodo Shin, Tendai, Shingon, și Nichiren, dintre care majoritatea au fost transplantate în Japonia. Mahāyāna ne oferă Zenul, o tradiție vie a Maeștrilor Treziți. Niciuna dintre ele nu este perfectă, dar multe sunt profunde. De asemenea, oferă un puternic impuls spre înțelepciune și compasiune, și o mulțime de instrumente pentru a ne dezlega pe calea meditației.

namaste-mandala

Vajrayāna

Vajrayāna este cunoscută și sub numele de Buddhismul Tantric, Tantrayāna, Mantra Secretă, Buddhismul Esoteric sau Calea Diamantului. Lama și Guru de yoga sunt centrale în acest sistem. Buddhismul Tibetan aparține de Vajrayāna care este o extensie a Mahāyānei cu elemente Tantrice. Vajrayāna a schimbat câteva idei budiste de bază, cum ar fi adăugarea reîncarnării, despre care Buddha era agnostic

Comments are closed.